Header photo

2019-11-14

Dieta i suplementacja przy chorobach nowotworowych.

   Choroba nowotworowa nigdy nie jest łatwym tematem. Każdy kto zmaga się z jej trudem oraz bliscy osób chorych próbują radzić sobie z nią na wiele sposobów. Nie zawsze sprawdzonych i bezpiecznych.

 

Dieta oraz odpowiednie dawkowanie witamin i minerałów ma istotne znaczenie nie tylko w czasie choroby, ale także na codzień. To prawda, że kiedy chorujemy nasz organizm potrzebuje dodatkowego wsparcia, jednak należy pamiętać by wspierać go mądrze. 

 

WITAMINA B12

Jest to czynnik niezbędny do prawidłowego funkcjonowania komórek organizmu, uczestniczy w ich procesach metabolicznych.

Bierze udział między innymi w tworzeniu elementów morfotycznych krwi, syntezie białek i kwasów nukleinowych, a także metabolizmie tłuszczu i węglowodanów. 

Jej niedobór może być przyczyną różnych powikłań, w tym neurologicznych i hematologicznych. Mimo to nie ma szczególnych wskazań do tego by suplementować ją podczas leczenia onkologicznego. Pamietajmy, że więcej nie zawsze oznacza lepiej. 

 

Źródła witaminy B12: 

-ryby

-jaja

-mleko i jego przetwory

-mięso

 

WITAMINA C

Jedna z najpopularniejszych witamin na rynku. O jej cudownym działaniu można by pisać godzinami. Ale czy to wszystko prawda? 

Kwas askorbinowy (tzw. witamina C) jest między innymi przeciwutleniaczem, co oznacza, że niszczy wolne rodniki uszkadzające komórki naszego organizmu. Z tego względu witamina ta jest często dodawana np. do rożnego rodzaju kosmetyków pielęgnacyjnych, gdyż dzięki temu działaniu  spowalnia procesy starzenia się skóry. 

Bierze ona również udział w syntezie kolagenu – białka obecnego w skórze, mięśniach, kościach oraz naczyniach krwionośnych. Dzięki temu wspomaga ona szybsze i łatwiejsze gojenie się ran i złamań, hamuje krwawienia, a także powstawanie siniaków.

 

Jeśli chodzi o stosowanie witaminy C w czasie przeziębienia to tak naprawdę nigdy nie udowodniono, że wpływa ona na czas trwania infekcji czy zapobiega zachorowaniom. 

Przeprowadzono wiele badań naukowych, których celem było odnalezienie związku pomiędzy stosowaniem witaminy C, a funkcjonowaniem układu odpornościowego. Wszystkie wykazały, że zarówno zapadalność na infekcje, jak i ich przebieg oraz czas trwania choroby w grupie osób stosujących i niestosujących witaminy C były praktycznie identyczne. 

Jedyną grupą, u której wykazano jakikolwiek związek między zażywaniem witaminy C, a spadkiem zapadalności na infekcje byli sportowcy, którzy przebywają na dużym mrozie jak np. narciarze czy łyżwiarze. 

 

Wiele badań przeprowadzono również na temat wpływu witaminy C na leczenie onkologiczne. 

Zaobserwowano, że witamina C jest bezpieczną i skuteczną terapią, która podnosi przede wszystkim jakość życia pacjentów, przynosząc poprawę w funkcjonowaniu fizycznym, psychicznym  oraz emocjonalnym, a także łagodzi objawy zmęczenia, nudności i wymiotów, bólu oraz utraty apetytu. 

 

Najważniejsze jest, aby pamiętać, że jakakolwiek ingerencja w proces leczenia powinna być skonsultowana z lekarzem, dlatego ze nie z każdym lekiem witamina C się „lubi”. 

Podczas tych badań pojawiły się wyniki mówiące o tym, ze w połączeniu z niektórymi lekami witamina C powodowała poważne skutki uboczne, a nawet postęp choroby. 

Nie każdy pacjent również może przyjmować duże dawki witaminy C. Jest to uwarunkowane np. chorobami współistniejącym czy zaburzeniami na tle genetycznym takimi jak: niewydolność nerek, tendencja do powstawania kamicy nerkowej czy hemochromatoza, czyli wchłanianie i magazynowanie zbyt dużej ilości żelaza. 

 

Najlepsze źródła witaminy C:

-natka pietruszki

-czerwona papryka

-czarna porzeczka

-dzika róża 

-truskawki

-kiwi

-brukselka.

 

NIEKTÓRE WARZYWA I OWOCE LECZĄ RAKA

Nie wszystko należy rozumieć dosłownie. To prawda, że spożywanie określonych produktów może pomóc w chorobie i jej leczeniu, ale nigdy nam go nie zastąpi. Na dzień dzisiejszy nie istnieje dieta cud lecząca raka. 

Wyodrębniono natomiast kilka grup produktów, które wspomagają nasz organizm i dzięki temu usprawniają proces leczenia. 

 

Wśród nich możemy wymienić: 

-warzywa kapustne (np. brokuł, kalafior, jarmuż)

-warzywa cebulowe (np. szczypiorek, por, czosnek)

-warzywa zielone liściaste (np. szpinak, sałata)

-owoce (np. żurawina, owoce leśne, cytrusowe)

-zieloną herbatę

-produkty bogate w witaminę D i kwasy omega-3 -tłuste ryby 

-kurkumę

Powyższe grupy produktów posiadają tzw. potencjał antynowotworowy, co oznacza, że ich spożywanie może zmniejszyć ryzyko zachorowalności na nowotwory lub wspomagać leczenie onkologiczne (radioterapia, chemioterapia itp.)

 

SELEN

W organizmie człowieka występuje w śladowych ilościach. Mimo to wpływa na prawidłowy przebieg wielu procesów fizjologicznych i biochemicznych. Jest silnym przeciwutleniaczem i wraz z witaminą E chroni organizm przed szkodliwym wpływem wolnych rodników. Selen jest niezbędny do prawidłowej syntezy, aktywacji i metabolizmu hormonów tarczycowych. 

Jego przeciwnowotworowe działanie polega na blokowaniu syntezy DNA w komórkach nowotworowych i wzmocnieniu układu odpornościowego. Badania wykazały związek miedzy zwiększonym spożycia selenu, a zmniejszeniem ryzyka wystąpienia niektórych nowotworów. Jednak samodzielna suplementacja selenem nie jest wskazana i przed podjęciem decyzji o jego zażywaniu konieczna jest konsultacja ze specjalistą. 

Dobrym i naturalnym źródłem selenu w diecie są: -ryby

-skorupiaki

-nasiona roślin strączkowych

-mleko i jego przetwory.

 

Mam nadzieje, że wpis okazał się pomocny i choć kilku osobom pomógł zrozumieć, że nie nasze więcej = lepiej i, że czasami chcąc sobie pomóc możemy zadziałać zupełnie odwrotnie. 

Nie ma nic złego w dbaniu o siebie i wspomaganiu swojego organizmu, jednak zawsze pamietajmy by robić to z głową. 

Autor artykułu
Paulina Dorna

Paulina Dorna

studentka położnictwa Śląskiego Uniwersytetu Medycznego w Katowicach

Paulina Dorna, studentka położnictwa Śląskiego Uniwersytetu Medycznego w Katowicach, interesuje się makijażem oraz sportem, przez 4/5 lat trenowała siatkówkę. Empatyczna i dająca dużo pozytywnej energii pacjentkom. 

 

Jej motto:

"Nie myśl o tym co było ani o... czytaj więcej >

Inne artykuły tego autora
Pielęgnacja po nacięciu krocza.
CHOROBY SROMU, A KOBIETY CIĘŻARNE.
Młode pokolenie o sromach
Cytologia- podstawowe badanie diagnostyczne
więcej artykułów >